Den perfekte julegave?

Noen har sagt at om man eier mer enn fem ting, så er det tingene som eier deg. Gjett om jeg er eid av tingene! Fem er et ufattelig lavt tall når det gjelder å telle ting i våre dager. Antagelig har man fem uunnværlige ting, bare i lommene, når man går ut av døra hjemme. For eksempel lommekniv, mp3-spiller, digitalkamera, mobiltelefon og nøkkelknippe med lommelykt. I bilen har vi sikkert mengder av andre ting, og huset er selvsagt rimelig fylt opp. Mye er like selvsagt nødvendigheter og enda mer er kjekt å ha, dessuten finnes det en del ting som faller utenfor de fleste kategorier. Vi er rett og slett eiere av ting, og da med logikken fra åpningssitatet, eid av tingene. Sånn er det for de fleste av oss, vi har det meste vi trenger og enda mer. Stort sett er det både greit og fint, men når jula nærmer seg blir det til et problem. Kanskje til et større problem for slekt og venner enn for oss selv, men vi får selv et problem i forhold til egen slekt og egne venner.

For hva skal man kjøpe i julegave til en som har alt? Hva skal man selv ønske seg? Det er klart, noe ønsker en seg jo. En ny bil hadde vært fint – og et større hus å putte alle tingene i. Men det er jo ikke noe å putte under grana. Det er med andre ord rimelig vrient å komme på fornuftige ting til julenissens gaveliste. For så vidt er det å problem som er til å leve med, det er rett og slett noe man kan skyve over på andre. Verre er det andre veien, hva kan man gi til de som har alt, eller i hvert fall det meste? At jeg ikke er den eneste med slike vanskeligheter blir bekreftet nesten daglig nå i førjulstida. Hver dag er postkassa full av kulørt reklame for all verdens duppeditter og dingsebomser, kort sagt stæsj. Kremmerne vet å benytte seg av våre behov for den perfekte gaven. Det finnes rett og slett ingen ende på ting som det er mulig å få kjøpt. Ting de færreste ante at de manglet, langt mindre at de ønsket seg.

Hadde du alt fra før, trodde du? Hva med et do-sete med innebygd musikk? Radio til dusjen? Elektrisk visp til cocktailen? Musematte med kalkulator? Kanskje ikke helt ubrukelige ting, men ikke akkurat nødvendige heller. Straffen for å ha det meste fra før, er at man får enda mer som gjør det enda vanskeligere å kjøpe gaver ved neste anledning. En ganske sprø spiral. Den perfekte gaven har blitt erstattet av den artige gaven. Vi jakter etter noe som overrasker, kanskje mer enn det gleder. Det blir en hvileløs jakt etter noe å gi bort og varehus fulle av folk. Menneskenes samfunnsmessige utvikling har av noen blitt beskrevet som at vi har gått fra undersott til medborger til kunde. Det er kanskje ikke så vanskelig å forstå hva de mener. Likevel skal det ikke glemmes at det er en glede ved å gi gaver. Det er trist om julegaveinnkjøp bare blir stress og raske løsninger. Dessuten, husk at det er tanken som teller. GOD JUL!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ingen kategori, strøtanker og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s