Hvem er denne karen med skjegg og lue på?

Ja, da tenker jeg ikke på den rare, lille fyren i helikopter som gir pulver til små barn. Nei, jeg tenker på den store karen, som han der blåkledde prøver å ligne på. For det er litt snålt med en sånn noe overvektig fyr som prøver å presse seg ned i pipene hos folk. Dessuten har han full oversikt over hva vi driver med. Det er litt ekkelt, men han vet alt om hvor snille eller slemme vi har vært. Nei, jeg skal ikke holde dere på pinebenken lenger, jeg tenker selvsagt på Julenissen. Han må jo være en sann drøm for etterretningspolitiet i en hvilken som helst stat. Ikke bare vet han alt, men vi ønsker jo at han skal vite det også. De færreste drømmer om å holde noe hemmelig for Julenissen. En liten, tjukk og blid piperøyker som slipper inn i et hvert hjem. CIA må være grønne av misunnelse. Men heldigvis er Julenissen en grei kar, som ikke misbruker evnene sine.

Men så nedstammer han jo direkte fra en helgen, og helgener er jo kjent for å være rimelig greie – ja, rent ut sagt, fromme. Det må vel kunne sies at St. Nikolas kan være fornøyd med etterkommeren sin. Bortsett fra det her med piperøykinga, er det lite å utsette på Julenissen. Stamfaren Nikolas var populær over hele Europa i middelalderen, tusenvis av kirker ble tilegnet han. Vi har jo vår egen Nikolas-kirke her i Sarpsborg, nå er det bare en ruin igjen, men dog. Dessverre ble det slutt og stille på Nikolas-kulten i Europa etter reformasjonen, og den forsvant i alle protestantiske land. Bortsett fra i Nederland. Men de er jo litt alternative der. Kanskje var det der han begynte å røyke pipe også? Uansett, de tok med seg skikken med Sinterklaas til New Amsterdam, det som nå er New York City i Amerika. Kanskje var det der han la litt på seg? Men visste du at det var der han begynte med reinsdyr, slede og piperklatring?

Det aller meste av det vi forbinder med Julenissen kan vi faktisk spore tilbake til en manns fantasi. Clement Clarke Moore skrev i 1822 et dikt for familien sin. En avis plukket opp diktet, det ble gjenopptrykket i magasiner og spredte seg som ild i tørt gress. Diktet heter ”The Night Before Christmas”, og her finner vi alle de kjente Julenisse-tinga, som reinsdyr, slede, pipeklatring og sekken med julegaver. Bare les diktet selv og se. Men utseende skyldes vel mer Coca-Cola enn noe annet. Haddon Sundblom malte en serie med Julenisser for colareklame, som ble trykket mellom 1931 og 1964. Der har vi nissen, sånn vi kjenner han i dag. Fra middelaldersk helgenkult til amerikansk og jovial brusdrikker. Han har altså forandret seg litt på veien fra Europa til Amerika og tilbake igjen. Nå har han blitt en mer eller mindre naturlig del av julefeiringen verden rundt og en vi gjerne vil at barna våre skal tro litt sånn delvis på. HO HO HO!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i strøtanker og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s