Hva er kvinnelitteratur?

Som et tillegg, kan det også være verdt å spørre om en tekst har kjønn. Om hva kvinnelitteratur er, skriver Hans H. Skei bl.a dette, i Store norske leksikon:

«kvinnelitteratur, i videste forstand litteratur skrevet av kvinner, om kvinner og for kvinner i den betydning at kvinners situasjon, spesielt som undertrykte i et mannssamfunn, blir beskrevet ut fra et kvinnesynspunkt og med kvinner som målgruppe. Begrepet står sentralt i 1970- og 1980-årenes litterære og litteraturkritiske debatt og er blitt aktualisert gjennom den økende interessen for kvinnesak og likestillingsproblematikk. Kvinnelitteraturen kan synes å ta for seg områder og erfaringer, ofte fra privatsfæren, som mannlige forfattere har vist liten interesse for. Som sjanger-betegnelse kan kvinnelitteraturen vise seg vanskelig å avgrense, men som betegnelse for en ofte oversett del av litteraturen har begrepet en klar og viktig funksjon.» (Hans H. Skei, Store norske leksikon)

I litteraturvitenskapelig sammenheng, knyttes kvinnelitteratur til feministisk litteraturteori. Det er vel også på denne måten jeg selv oppfatter og tenker rundt begrepet. Men er det fortsatt en gyldig måte å tenke på? Ja, kan man vel si, både med feminister og litteraturvitere på sin sin side.

Hva med andre folk? Hva tenker man på, om man i det hele tatt tenker rundt de forskjellige litteraturbegrepene? Svarene er mange, og kanskje overaskende. Noen foreslår magasiner og blader, med typiske kvinnetemaer som mote, graviditet og interiør. Andre tenker på kiosklitteratur og serieromaner, eventuelt husmorporno.

Det er fort gjort å tenke på kvinnelitteratur som et begrep som gjorde sin nytte på 70tallet, men nå har utspilt sin rolle og er tømt for innhold. Men kanskje er det slik at det fylles med et nytt innhold? Ihvertfall er det ikke et begrep som er fullstendig fjernet fra folks bevissthet. Hvorvidt det evner å provosere, er en annen skål.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i litteratur, politikk, skole, skrive og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s